Yıllık ücretli izin hesaplaması

Yıllık ücretli izin hesaplamasında aşağıdaki bilgileri göz önüne alarak hesap yapılması gereklidir.

İşte aşağıda sayacağımız bütün bu hususları dikkate alan, tüm formülleri buna göre hazırlanmış, kanuni zorunluluk olan söz konusu izin defterini de otomatik olarak personelin imzasına hazır şekilde dolduran Excel programını bu siteden indirebileceksiniz. Sizin yapmanız içinn geriye kalan tek iş ise, programın hazırladığı bu formu personelin özlük dosyasına kaldırıp saklamak, bu sayede herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmayacaksınız.

İster Microsoft Excel isterseniz başka bir program kullanın, aşağıdaki bilgileri gözardı etmeniz halinde yıllık ücretli izin hesaplamalarınızda hatalı sonuçlar elde edebilir ve bu yüzden gerek personele karşı gerekse yasalar karşısında suçlu duruma düşebilir ve hiç de hoş olmayan cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelebilirsiniz.

Bu sebeplerden dolayı ister manuel ister Excel kullanarak personelinizin izinlerini hesaplarken aşağıdaki açıklamaya uygunluğunu değerlendirmeniz gereklidir. Zira zaman zaman hesaplamalarda doğum tarihinin dikkate alınmadığını, ya da 10 yıllık bir çalışanın 50 yaş üstü olduğu halde, yine doğum tarihini dikkate almamaktan dolayı eksik ya da fazla izin hakedişi hesaplamaları yapıldığını maalesef gördük.

====================================================================

Yıllık izin hesaplamada dikkate alınacak hususlar:

İşçinin, yıllık ücretli izne hak kazanabilmesi için en az bir yıl çalışmış olması gerekiyor. Bir yıldan az çalışanın izin hakkı yok. Yıllık izin hakkı mevcut işyerindeki hizmet süresi;
– 1-5 yıl olanlara (5 yıl dahil) 14 günden,

– 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

– 15 yıl (15 yıl dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden, az olamıyor.

19 Eylül 2014 de yürürlüğe konan Torba Kanun ile yer altı işlerde çalışanların yıllık izin süreleri 4 er gün artırıldı. Yer altı işlerde çalışların izin süreleri hesaplanırken yukarıdaki izin süreleri dörder gün artırılacak. İzin süresi, toplu iş sözleşmeleri ya da hizmet sözleşmeleri ile artırılabiliyor.

50 VE 18 YAŞ FARKI

18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamıyor.

Yıllık ücretli izin, “iş günü” olarak verildiğinden, izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmıyor. Bu günler, izin sürelerine ekleniyor.
İşverenler, izin durumlarına ilişkin kayıt tutmak zorunda. Bunu “izin defteri” ya da “kartoteks” sistemi ile de izleyebilirler (Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği, Md.20).

Yıllık İzin yönetmeliğinin tamamını okumak için İş kanununa göre yıllık ücretli izin yönetmeliği linkine tıklayabilirsiniz.

===================================================================

İşte bütün bu hususları dikkate alan, tüm formülleri buna göre hazırlanmış, kanuni zorunluluk olan söz konusu izin defterini de otomatik olarak personelin imzasına hazır şekilde dolduran Excel programını bu siteden indirebileceksiniz. Programın deneme versiyonunu kullanıp beğenirseniz sınırsız versiyonunu satın almak için bu linkteki formu doldurabilirsiniz.

İyi Çalışmalar

Yorum bırakın